Дилемата: Еволуција или Инволуција во македонската литература за деца и млади

Denkova, Jovanka (2011) Дилемата: Еволуција или Инволуција во македонската литература за деца и млади. Современост, 60 (2). pp. 99-105. ISSN 0038-5972

[thumbnail of Еволуција и инволуција-Јованка Денкова.doc] Text
Еволуција и инволуција-Јованка Денкова.doc

Download (231kB)

Abstract

Зборувајќи за еволуцијата, може да се каже дека таа е општоцивилизациска и културолошка придобивка во насока на прогресот. За жал, се чини дека таа своја придобивка човештвото не знаеше да ја искористи во правилна насока, така што паралелно со нејзините позитивни ефекти, се пројавија и негативни. Во дваесеттиот век, очите на човештвото беа свртени кон технололошката револуција која требаше да го препороди светот и да ги реши актуелните проблеми: гладот, болестите, невработеноста, војните. Сакајќи да создаде совршен свет, можеби и некаков вид Утопија, човештвото ја искористи науката не само за создавање на подобри услови за живот, туку и за да ја потврди онаа другата страна во себе, мрачна и уништувачка. Така, денес се чини дека технолошкиот напредок го зеде својот данок. Како резултат на деструктивната природа на човекот се случија многу војни, од научно-истражувачките лаборатории излегоа многу вируси, кои усмртија милиони. Наместо активност и развој на човекот како физичко битие, како резултат на неговата неактивност, автоматизиран и роботизиран начин на живот, се забележува стагнација на човекот, па и негова атрофија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 21 Nov 2012 10:09
Last Modified: 21 Nov 2012 10:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1546

Actions (login required)

View Item View Item