Повеќекритериумска анализа за избор на оптимален вид на дампер за услови во рудникот „Бучим”

Despodov, Zoran and Cekerovski, Todor and Minov, Kirco (2015) Повеќекритериумска анализа за избор на оптимален вид на дампер за услови во рудникот „Бучим”. In: VIII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '15, 13-15 Nov 2015, Krusevo, Macedonia.

[thumbnail of Trud 19. Zoran Despodov - PODEKS 2015.pdf]
Preview
Text
Trud 19. Zoran Despodov - PODEKS 2015.pdf

Download (510kB) | Preview

Abstract

Во трудот е презентиран изборот на оптимален вид на дампер за условите во Рудникот “Бучим” со примена на методата на едноставни адитивни тежини. Во изборот како критериуми за одлучување се усвоени: средната превезена маса во циклус, коефициентот на техничка исправност, коефициентот на временско искористување, часовниот транспортен капацитет, номиналната носивост и специфичната потрошувачка на гориво. Расположливите алтернативи всушност се расположливите дампери на Рудникот “Бучим” кои се во моментална употреба.Изборот е извршен по вид на дампер од аспект на производител и технички перформанси на истиот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Despodov
Date Deposited: 15 Feb 2016 10:08
Last Modified: 15 Feb 2016 10:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15444

Actions (login required)

View Item View Item