Интересен сплет на животни пораки и мудрости

Denkova, Jovanka (2011) Интересен сплет на животни пораки и мудрости. In: Васпитач у 21 веку -7 симпозијум, 25-27.03.2011, Алексинац.

[thumbnail of ПРИКАЗНИ ОД  ЦАРСКИОТ ПРЕСТОЛ - МИЛУТИН.doc] Text
ПРИКАЗНИ ОД ЦАРСКИОТ ПРЕСТОЛ - МИЛУТИН.doc

Download (95kB)

Abstract

Збирката „Приче са царског престола“, Милутин Ђуричковић претставува огромно богатство за книжевноста за деца. Кратките раскажувачки прозни творби, кои можат да се наречат и цртици и записи, се со сказновидна, реалистична или фантастична нотка. Авторот на еден ненаметлив, дискретен, но сугестивен начин, ја користи митолошката матрица, ја доработува, развива, за на крај преку неа да ја излее некоја животна вистина. Тој како да си поставил задача преку овие творби да ги негува и развива доблестите кај младите поколенија. Тоа останува како крајна и трајна вредност на ова интересно конципирано дело.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 21 Nov 2012 18:51
Last Modified: 21 Nov 2012 18:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1542

Actions (login required)

View Item View Item