Контрола на миризби од отпадни води

Andreevska Mitrovska, Anita and Golomeova, Mirjana (2015) Контрола на миризби од отпадни води. Natural Resources and Technologies, 9 (9). ISSN 185-6966

[thumbnail of 1285-2454-1-PB.pdf]
Preview
Text
1285-2454-1-PB.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Системите за контрола на миризби кои потекнуваат од отпадни водиво колекторските канализациски системи, постројките за третман наотпадни води или пак од септичките јами се проектираат да се во состојба даги третираат миризливите гасови, како што се водород сулфид, амонијак,меркаптани, метиламини и други, присутни во гасовите емитирани одтечностите. Непријатните миризби денеска се третираат како големпроблем за животната средина на глобално ниво, со зголемени побарувањаза подобрување на контролата на миризбите емитирани од комуналните ииндустриските отпадни води. Непријатните миризби стануваат сѐ повеќенетолерантни за населението, а лошата миризба често е третирана какоиндикација со можни ризици по здравјето на луѓето. Развојот на новатасовремена ера и иновациите во новите и успешни технологии, опремаи знаења, поддржани со употреба на хемиски средства, ја подобруваат контролата на миризбите генерирани од отпадните води и решавање напроблемите поврзани со нив.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 11 Feb 2016 15:21
Last Modified: 08 Apr 2016 12:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15403

Actions (login required)

View Item View Item