Киндер квачка - прекрасен пример за ониричка фантастика

Denkova, Jovanka (2011) Киндер квачка - прекрасен пример за ониричка фантастика. Современост (2). 195--202.

[thumbnail of Киндер квачка-Sovremenost.doc] Text
Киндер квачка-Sovremenost.doc

Download (104kB)

Abstract

Во романот „Киндер квачка“, Киро Донев остварил извонредна симбиоза на реалистичните со чудесните и фантастичните елементи. Делото се одвива во реалистичен контекст, при што во сонот на детето Илчо дошла до израз неговата желба да се оддалечи од урбаниот амбиент, исполнет со секојдневни вербални дуели со родителите и сестричката и, со слободната игра на фантазијата, да се приближи кон природата, слободата, неомеѓената игра...

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 21 Nov 2012 09:26
Last Modified: 21 Nov 2012 09:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1540

Actions (login required)

View Item View Item