Губењето на идентитетот во македонската научно-фантастична книжевност за деца и млади

Denkova, Jovanka (2011) Губењето на идентитетот во македонската научно-фантастична книжевност за деца и млади. In: Научен собир „Стандарднојазичната норма и македонскиот јазик“-Јазикот и идентитетот, 15 април 2010, Институт за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ - Скопје.

[thumbnail of gubenje_cel.pdf]
Preview
Text
gubenje_cel.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Евидентно е дека во современата македонска научно-фантастична литература за деца и млади прашањето на идентитетот на човекот е длабоко засегнато. Авторите најчесто даваат песимистички визии за ваквите утопистички организирани општества. Во нив животот, однесувањето и емоциите на луѓето се строго контролирани и управувани. Оттука, неизоставно се поставува и прашањето: Каква е судбината на човештвото во денешниот високо техницизиран и роботизиран свет, во кој во име на доброто, прогресот и подобрата и поубава иднина, во име на техничко-технолошката еволуција, се ограничува слободата на личноста, слободата на изборот? Зарем со тоа не само што се осиромашува човековата личност, туку и се застапува духовната инволуција на човештвото ?

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 21 Nov 2012 18:51
Last Modified: 30 Apr 2014 07:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1537

Actions (login required)

View Item View Item