Персонална изложеност на гасови на вработените во металургијата

Atanasovska, Lidija and Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Doneva, Nikolinka (2015) Персонална изложеност на гасови на вработените во металургијата. Natural Resources and Technology, 9 (9). pp. 197-213. ISSN 1857- 8829

[thumbnail of current] Text
current

Download (18kB)

Abstract

Глобално зголеменото индустриско производство, зголемената светска и домашна потрошувачка, како и зголемениот број на население доведоа до зголемена потрошувачка на ресурси и енергија, што директно води до емисија на поголеми количини на штетни гасови, кои ја деградираат и уништуваат работната и животната средина. Емисијата на штетни гасови од индустријата претставува еден од најголемите загадувачи на работна и животна средина, односно на амбиентниот воздух во Република Македонија имајќи предвид дека најголем дел од индустриските капацитети немаат поставено филтри за пречистување на гасовите пред да се испуштаат во воздухот. Кај повеќето индустриски капацитети е присутна стара и неефикасна производна технологија со ниско производно ниво од една страна, а од друга страна не постои соодветна опрема за мониторинг на гасовите кои се емитираат во атмосферата и се главна причини за загадување на воздухот. Овој проблем посебно е изразен во металуршката и хемиската индустрија. Во овој труд се прикажани резултатите од персонална изложеност на поедини штетни гасови (CO, NO2 и SO2) на вработените во металургијата.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 10 Feb 2016 15:03
Last Modified: 10 Feb 2016 15:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15362

Actions (login required)

View Item View Item