Оскултација на дренажниот систем и системот на циклонирање на хидројаловиштето на рудник „Саса“- М. Каменица

Golomeov, Blagoj and Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita (2015) Оскултација на дренажниот систем и системот на циклонирање на хидројаловиштето на рудник „Саса“- М. Каменица. Natural resources and technologies, 9 (9). ISSN 185-6966

[thumbnail of 1269-2431-1-PB.pdf]
Preview
Text
1269-2431-1-PB.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се презентирани резултатите од техничкиот мониторинг– оскултација на дренажниот систем и работата на системот захидроциклонирање на Рудникот „Саса“ – М. Каменица за 2014 година.Ефикасното функционирање на овие системи е од посебно значењеза стабилноста на јаловишната брана. Уште повеќе, водата која прекудренажниот систем се испушта во околните водотеци може да има големовлијание врз животната средина. Поради сето ова, од посебно значење ередовното мониторирање и следење на присуството на ситни фракции вопесокот од кој се гради браната и квалитетот и квантитетот на водата којапреку дренажниот систем се испушта во околните водотеци.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 10 Feb 2016 14:35
Last Modified: 10 Feb 2016 14:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15349

Actions (login required)

View Item View Item