И животот е сексуално пренослив: сексуално преносливи заболувања

Markovski, Velo (2015) И животот е сексуално пренослив: сексуално преносливи заболувања. Национална и универзитетска библиотека ''Св.Климент Охридски'', Скопје. ISBN 978-608-65916-0-1

[thumbnail of Part of book]
Preview
Text (Part of book)
naslovna repoz.Velo.Marovski.Kniga.pdf

Download (410kB) | Preview
[thumbnail of kniga MV.pdf]
Preview
Text
kniga MV.pdf

Download (223kB) | Preview

Abstract

Повеќе од 30 различни бактерии, вируси и паразити предизвикуват сексуално преносливи инфекции, а се пренесува главно преку сексуален контакт, вклучувајќи вагинален, анален и орален секс. Некои од овие инфекции може да се пренесат преку директен контакт на кожа со кожа. Исто така причинителите кои предизвикуваат сексулно преносливи болести може да се пренесат и преку трансфузија на крв и трансплантација на органи. Осум од 30 познати патогени кои се пренесуваат преку сексуален контакт се со најголема инциденца. Од овие 8 инфекции, 4 успешно може да се лекуваат: сифилис, гонореја, кламидија и трихомонијаза. Другите четири: хепатитис Б, херпес, ХИВ и ХПВ се вирусните инфекции и како такви сеуште се неизлечиви, но може да се ублажат или модулира нивниот тек.
Во оваа книга во 18 поглавја се обработени најчестите и најзначајните СПИ кои се јавуваат во развиениот свет, каде што и припаѓа Република Македонија. Од бактериските болести гонореа, сифилис, хламидија трахоматис, микоплазма, од вирусните ХИВ, хепатитис Б, херпес вирусите, ХПВ (хуман папилома вирус) од габичките кандидијазата, од протозоите трихомонас вагиналис, и од паразитите шугата и вошливоста. Покрај нив како посебни целини се опишани тропските СПБ. Во првото поглавје на 77 страни е опишана анатомијата и физиологијата на сексуалниот однос.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: сексуално преносливи заболувања, живот
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Social Sciences > Educational sciences
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 12 Feb 2016 12:01
Last Modified: 12 Feb 2016 12:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15332

Actions (login required)

View Item View Item