Тематските преокупации во „Долга црнечка песна“ на Ричард Рајт

Krsteva, Marija and Donev, Dragan (2015) Тематските преокупации во „Долга црнечка песна“ на Ричард Рајт. Годишен зборник 2015 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 6. ISSN 1857-7059

[thumbnail of MARIJA KRSTEVA - Zbornik - Referat 2015 (1).doc] Text
MARIJA KRSTEVA - Zbornik - Referat 2015 (1).doc

Download (84kB)

Abstract

Периодот на 1920тите е револуционерна декада за Афро-американците. Тоа е времето на „Новиот Црнец“, кога тој за прв пат самоуверен успева да се пронајде себе си и да му покаже на светот дека не е задоволен со „местото“ кое му било доделено. Прибежиште наоѓа во брзорастечкиот Њујорк, и го претвара во центар на афро-американската литература, уметност и музика. Афро-американскиот идентитет отсекогаш бил тематска преокупација за црнечките автори и уметници. Така, главната цел на Рајт е да ги прикаже црнците најверодостојно што може, рушејќи го митот на белците за нив како мирни и понизни луѓе. „Долга црнечка песна“ е еден од осумте раскази од колекцијата „Децата на чичко Том“ и обид на Рајт да го воведе „Новиот Црнец“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 04 Feb 2016 14:59
Last Modified: 04 Feb 2016 14:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15259

Actions (login required)

View Item View Item