Говорот на омразата и нетолеранцијата во македонската литература за деца и млади

Denkova, Jovanka and Dimova, Violeta (2011) Говорот на омразата и нетолеранцијата во македонската литература за деца и млади. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, УГД - Штип, II (2). pp. 51-60. ISSN 1857-7059

[thumbnail of j3.pdf]
Preview
Text
j3.pdf

Download (496kB) | Preview

Abstract

Современиот начин на живеење, како и многуте општествено-политички и економски прилики во изминатите неколку децении во нашата држава, донесоа многу турбулентни времиња за младите генерации. Младите луѓе, адолесцентите, на свои плеќи го почувствуваа напливот на новото од Запад, но и згаснувањето на традицијата. Многу од нив се обидоа да се пронајдат себеси и да ја бараат смислата на своето постоење, како и одговори на многу прашања кои ги измачуваат надвор од семејството, на неизвесните крстопати на улицата и животот. Барајќи начин посилно да се експонираат себеси, во нивниот секојдневен говор се почувствува влијанието на преку зборови со погрдно значење, а тоа најде свој одраз и во литератуниот збор посветен на нив.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 20 Nov 2012 14:30
Last Modified: 23 Apr 2014 13:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1512

Actions (login required)

View Item View Item