Аналитички методи за определување на метаболити на лекови

Janevik-Ivanovska, Emilija and Gjorgieva Ackova, Darinka (2015) Аналитички методи за определување на метаболити на лекови. ISBN 978-608-244-197-9.

[thumbnail of E-biblioteka-objaveno-skripta.pdf]
Preview
Text
E-biblioteka-objaveno-skripta.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Една од значајните улоги на фармацевтската наука е истражувањето и развојот на нови лекови. Ова како цел не е едноставно, бидејќи само мал процент од синтетизираните хемиски соединенија може да станат лекови, додека повеќето соединенија се покажуваат како несоодветни во однос на нивната ефикасност, активност или токсичност. Сите фази на откривање и развој на лековите се долготрајни процеси кои можат да траат меѓу пет и десет години во просек, па и повеќе. Овде се вклучени истражувања од многу различни дисциплини, пред се врзани за идентификување целните болести, откривање соодветни хемиски компоненти кои имаат соодветни биолошки, хемиски и фармаколошко-токсиколошки својства. Кога потенцијалниот лек е избран за развој, се изведуваат сеопфатни студии за безбедност и предклинички и клинички студии кои се со цел да обезбедат доволно податоци за поднесување барање за регистрација на нов лек.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 27 Jan 2016 11:01
Last Modified: 27 Jan 2016 11:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15079

Actions (login required)

View Item View Item