Практикум по токсиколошка хемија

Gjorgieva Ackova, Darinka and Kostik, Vesna (2014) Практикум по токсиколошка хемија. ISBN 978-608-244-142-9.

Full text not available from this repository.

Abstract

Областа на токсиколошките проучувања е комплексна и составена од различни подобласти кои опфаќаат широко поле на интерес. Централно место зазема „отровот“ – неговата идентификација, квантификација, утврдување механизам на дејство и дијагностика на настанато труење.
Овој практикум е насочен кон практичните основи на лабораториските анализи на широк спектар ксенобиотици кои се предмет на испитување во токсиколошката хемија. Практичните аспекти заедно со теоретските основи ќе помогнат во подоброто разбирање на основните механизми и добивањето веродостојни резултати од анализите.
Затоа, авторите на овој практикум се обидоа да обединат некои од постоечките протоколи и методологии за остварување на оваа цел. Намерата на авторите е со овде опфатените теми да им се даде насока и основа за започнување на какво било токсиколошко испитување на студентите по фармација кои штотуку навлегуваат во изучувањето на токсикологијата како предмет.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 27 Jan 2016 10:26
Last Modified: 27 Jan 2016 10:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15077

Actions (login required)

View Item View Item