Туристичкото законодавство во Македонија

Petrevska, Biljana (2015) Туристичкото законодавство во Македонија. Годишен зборник на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип (5). ISSN 1857-8713

[thumbnail of Turistickoto zakonodavstvo vo Makedonija.pdf]
Preview
Text
Turistickoto zakonodavstvo vo Makedonija.pdf

Download (372kB) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да даде преглед на туристичкото законодавство во Македонија како дел од мерките и инструментите кои најчесто се преземаат при водењето туристичка политика. Поконкретно, трудот дава осврт на дел од правните прописи со кои се регулира развојот на туризмот и угостителството во Македонија, притоа осврнувајќи се на директната и специфичната регулатива. Заклучено е дека државата, независно дали води активна или пасивна улога, е најзначајниот носител на планирањето на туристичкиот развој, а со тоа и управувач на целокупниот економски раст и развој. Истовремено дадени се препораки за креирање рамнотежен и интегриран пристап помеѓу јавниот и приватниот сектор при спроведувањето туристичка политика во Македонија, особено при имплементирање на туристичкото законодавство.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Туристичко законодавство; Држава; Туристичко планирање; Mакедонија
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 25 Jan 2016 10:56
Last Modified: 25 Jan 2016 10:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14952

Actions (login required)

View Item View Item