Детството како неисцрпна инспирација

Denkova, Jovanka (2010) Детството како неисцрпна инспирација. Литературен збор (1-3). pp. 127-129.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Detstvoto kako neiscrpna inspiracija.pdf] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Detstvoto kako neiscrpna inspiracija.pdf

Download (205kB)

Abstract

Збирката Ѕвони двапати од Васил Тоциновски ги опфаќа сите сегменти од детскиот свет, семејството, игрите, другарувањата, училиштето, првите симпатии. Авторот го следи детето насекаде и со негови очи го набљудува надворешниот свет. Говорот е детски, едноставен, длабоко искрен. Тоа е особина која не ја поседуваат сите писатели за деца. Но, Васил Тоциновски овде успеал да создаде автентично дело за детството во кое секој од нас ќе го пронајде своето детство. А тоа е најголемото признание за еден писател на литература за деца.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 20 Nov 2012 13:01
Last Modified: 20 Nov 2012 13:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1489

Actions (login required)

View Item View Item