Мостови од Светислав Ракиќ како беседа со себе

Denkova, Jovanka (2009) Мостови од Светислав Ракиќ како беседа со себе. Литературен збор (1-3). pp. 135-139.

[thumbnail of Mostovi-Svetislav Rakik.pdf]
Preview
Text
Mostovi-Svetislav Rakik.pdf

Download (229kB) | Preview

Abstract

Оваа стихозбирка му дала поетска слобода на авторот да проговори за различни аспекти од минатото, носталгијата по младоста, првите младешки возбуди, копнеж по традицијата, сегашноста, посветеност на семејството, внатрешните дилеми и сеништа, итн. Се работи за современа поезија исткаена од поетовиот стремеж да се нурне во сферите на своето битие, кон историското и херојското, кон секојдневното и навидум баналното, но толку посакуваното и засекогаш изминато и изгубено, како и за обидот да ја дешифрира енигмата на човековото битисување во епицентарот на современието и да ги демаскира лагите и малициозноста латентно сокриени зад превезот на ординарното и прозаично живеење.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 20 Nov 2012 13:08
Last Modified: 19 Dec 2012 12:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1478

Actions (login required)

View Item View Item