Методички пристап кон сказните на браќата Грим во наставата

Denkova, Jovanka (2015) Методички пристап кон сказните на браќата Грим во наставата. In: 8 Маѓународна интердисциплинарна научно-стручна конференција- Хоризонти, 8-9 May 2015, Subotica, R.Serbia.

[thumbnail of trud od subotica-2015.pdf]
Preview
Text
trud od subotica-2015.pdf

Download (800kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледува застапеноста на сказните на браќата Грим во наставата по македонски јазик, во три основни училишта во Штип, Р. Македонија. Разгледаниот корпус на учебници, ќе покаже дека многу мал е бројот на сказни од браќата Грим кои се обработуваат во основното образование. Ќе се укаже на методичко - методолошкиот пристап на наставниците на часот кога има интерпретација на сказна од браќата Грим, методите и техниките кои се користат, односно наставните стратегии и сл. На тој начин, уште еднаш ќе се разгледа сказната како книжевен вид кој го развива интелектот на детето и неговата фантазија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 29 Dec 2015 08:47
Last Modified: 29 Dec 2015 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14739

Actions (login required)

View Item View Item