Разлики во современата меѓукултурна комуникација

Todorova, Marija and Marolova, Darinka and Jovanov, Jane and Golakov, Kostadin (2012) Разлики во современата меѓукултурна комуникација. Меѓународен дијалог: ИСТОК-ЗАПАД, 3. pp. 23-26.

[thumbnail of РАЗЛИКИ ВО СОВРЕМЕНАТА МЕЃУКУЛТУРНА КОМУНИКАЦИЈА.doc] Text
РАЗЛИКИ ВО СОВРЕМЕНАТА МЕЃУКУЛТУРНА КОМУНИКАЦИЈА.doc

Download (73kB)

Abstract

Комуникацијата е двонасочен или повеќенасочен процес, преку кој луѓето си разменуваат секаков вид на информации, идеи, чувства. Тоа е процес на заемно дејствување, заемно разбирање или неразбирање, како и меѓусебно влијаење. Комуникацијата може да биде вербална и невербална. Вербалната комуникација се остварува преку јазикот. Тој денес се смета за дел од културата, затоа што од една страна со помош на јазикот се опишуваат сегменти од културата, од друга страна пак културата оставила белег во јазикот и во комуникацијата на луѓето. Секоја културна особина е предодредена од социјалните и историските настани. Проблеми со разбирањето настапуваат тогаш, кога за зборот или за целата содржина што означува некоја културна специфика на еден јазик, не може да се најде соодветен збор или содржина на друг јазик, со што во целост би се покриле сите аспекти на културната специфика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jane Jovanov
Date Deposited: 20 Nov 2012 11:28
Last Modified: 20 Nov 2012 11:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1470

Actions (login required)

View Item View Item