Теоријата за висококонтекстуалните и нискоконтекстуалните култури од Едвард Хол

Jovanov, Jane and Todorova, Marija and Marolova, Darinka and Golakov, Kostadin (2012) Теоријата за висококонтекстуалните и нискоконтекстуалните култури од Едвард Хол. Трета меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: ИСТОК-ЗАПАД“, 3. pp. 16-18.

[thumbnail of ТЕОРИЈАТА ЗА ВИСОКОКОНТЕКСТУАЛНИТЕ И НИСКОКОНТЕКСТУАЛНИТЕ КУЛТУРИ ОД ЕДВАРД ХОЛ.doc] Text
ТЕОРИЈАТА ЗА ВИСОКОКОНТЕКСТУАЛНИТЕ И НИСКОКОНТЕКСТУАЛНИТЕ КУЛТУРИ ОД ЕДВАРД ХОЛ.doc

Download (45kB)

Abstract

Уникатноста и видот на комуникација се карактеристични за секој човек. Тоа му дава нему посебен вид на „трага“ во општеството, специфично однесување, специфичен вид стилистика во различни ситуации. Стилот на комуникација кај секој човек ги рефлектира неговите вредности и неговиот избран приод кон изградбата на односи со другите луѓе. Карактерот на секој човек го детерминира и стилот на комуникација, т.е. индивидуалните особености се детерминанта за тоа дали говорот на човекот ќе биде резервиран, отворен, нервозен, краток, опширен и сл. Не е далеку и самата средина во која човекот живее и твори од влијанието која таа го врши врз самиот човек и неговиот стил на комуникација. Значајноста на стилот на комуникацијата и неговата употреба се состои во тоа што со него се извршуваат успешни комуникативни акти, се создава однос со комуникантите, се избираат различни начини за решавање на проблемите.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jane Jovanov
Date Deposited: 20 Nov 2012 11:31
Last Modified: 20 Nov 2012 11:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1468

Actions (login required)

View Item View Item