Детските измислици и стварноста

Denkova, Jovanka (2010) Детските измислици и стварноста. Литературен збор (1-3). pp. 143-146.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Detskite izmislici i stvarnosta.pdf] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Detskite izmislici i stvarnosta.pdf

Download (255kB)

Abstract

Во романот Мојот брат од тринаесеттиот кат од Оливера Ќорвезироска како на големо платно е прикажан секојдневниот живот на едно обично, средно ситуирано современо семејство кое живее во Скопје, што се дознава од споменатите топоними. Во романот се прикажани два диспаратни света: светот на децата и светот на возрасните. Евидентна е окупираноста на родителите со стекнување на материјални добра при што ги занемаруваат децата, но на крај сфаќаат дека само децата се важни. Со тоа, авторот сугерира дека и возрасните знаат да подетинат и да се впуштат во детските игри.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 20 Nov 2012 12:56
Last Modified: 20 Nov 2012 12:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1459

Actions (login required)

View Item View Item