Граѓанската партиципативност во процесот на донесување на одлуки во единиците на локалната самоуправа во Република Македонија

Stojanovski, Strasko and Ananiev, Jovan (2015) Граѓанската партиципативност во процесот на донесување на одлуки во единиците на локалната самоуправа во Република Македонија. In: Second International Scientific Conference: Social Change in the Global World, 3-4 Sept 2015, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Binder1 strasko.pdf]
Preview
Text
Binder1 strasko.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Трудот се темели на истражување спроведено во рамките на проектот „Транспарентност и партиципативност во процесот на носење на одлуки во единиците на локалната самоуправа во Источниот плански регион на Р. Македонија“. Резултатите од истражувањето упатуваат на недоволна инволвираност на граѓаните во процесот на донесување на одлуки во општините. Исто така, постои недостаток на соработка на локалните администрации и носотелите на политички одлуки со граѓанскиот сектор. Но исто така мора да се забележи дека засилената политизација силно влијае за недостаток на партиципативност и желба за учество во процесот на донесување на одлуките кај индивидуалните граѓани, но и недостаток на капацитети на Невладините организации, особено оние кои се наоѓаат во помалите и рурални општини.
Клучни зборови: Општини, граѓанска партиципативност, донесување на одлуки, Граѓански организации, демократија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 21 Dec 2015 08:16
Last Modified: 21 Dec 2015 08:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14577

Actions (login required)

View Item View Item