Употреба на Бустер вентилатори во рудници со подземна експлоатација

Mirakovski, Dejan and Vezenkovski, Gorgi and Gocevski, Borce and Ristovski, Cedo (2015) Употреба на Бустер вентилатори во рудници со подземна експлоатација. In: VIII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '15, 13-15 Nov 2015, Krusevo, Macedonia.

[thumbnail of ПОДЕКС-2015.pdf]
Preview
Text
ПОДЕКС-2015.pdf

Download (956kB) | Preview

Abstract

„Бустер“ вентилаторите се вентилатори вградени во внатрешноста на подземните рудници кои можат да ја зголемат ефикасноста на вентилационите системи со балансирање на притисокот и дистрибуцијата на количеството на воздух низ рудникот, намалување на потребите од нови вентилациони објекти и подобро искористување на енергијата. Целта на овој труд е да се покажат предностите со употреба на „бустер“ вентилатори во подземните рудници а воедно да се обезбедат информации за проектирање, инсталација и функционирање на овие бустер вентилатори. И покрај придобивките од употребата од „бустер“ вентилаторите, нивната употреба сеуште е лимитирана и релативно ретка во рудниците во нашето окружување.
Клучни зборови: вентилација, бустер вентилатори, подземен.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 18 Nov 2015 10:49
Last Modified: 18 Nov 2015 10:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14294

Actions (login required)

View Item View Item