Компарација на еколошките и економските ефекти за различни системи на управување со комуналниот отпад

Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Angelova, Biljana and Lepitkova, Sonja and Karanfilova-Maznevska, Ana (2015) Компарација на еколошките и економските ефекти за различни системи на управување со комуналниот отпад. In: IV Меѓународна конференција „Регионално управување со оптпад“, 26-28 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Mirakovski.pdf]
Preview
Text
Mirakovski.pdf

Download (20MB) | Preview

Abstract

Основен приоритет во Националната програма за управување со отпад во Република Македонија претставува развој на нов систем за управување со отпад (СУО) во кој се интегрирани основните карактеристики на одржливо управување со природните ресурси, заедно со политиката на интегрирано спречување и контрола на загадувањето во согласност со стандардите на ЕУ. При избор на оптимален систем за управување со комуналниот отпад мора да се земат предвид како еколошките така и економските ефекти на целокупниот животен циклус на материјалите.
Во насока на транспонирање на стандардите од ЕУ во поглед на управувањето со отпад во трудот се прикажани искуствата од примена на различни СУО во Австрија како и најприфатливото предложено сценарио за управување со отпад во Република Македонија во рамки на проектот EuropeAid / 130400 / D/ SER / MK „Подготовка на регионални планови за управување со отпад и стратешка оцена на животната средина за источниот и североисточниот регион“.
Клучни зборови: систем за управување со комунален отпад, економски ефекти, еколошки ефекти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 17 Nov 2015 10:35
Last Modified: 17 Nov 2015 10:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14274

Actions (login required)

View Item View Item