Јазичната ситуација на Балканот низ погледот на американскиот научник Виктор Фридман

Krsteva, Marija (2013) Јазичната ситуација на Балканот низ погледот на американскиот научник Виктор Фридман. In: Македонистиката меѓу традицијата и современите предизвици, 21-22 Nov 2013, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of PROGRAMA na konferencija.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA na konferencija.pdf

Download (307kB) | Preview
[thumbnail of Krsteva.pdf]
Preview
Text
Krsteva.pdf

Download (344kB) | Preview

Abstract

Темата на овој труд е да даде приказ на јазичната ситуација на Балканот, предимно низ погледот на американскиот научник Виктор Фридман. Трудот го разгледува балканското подрачје како политичко, културно, етничко и јазично многуобразие. Како такво, тоа е најдобар пример за фактот дека јазиците кои се во контакт едни со други, неизбежно развиваат и позајмуваат реченични и структурни единици едни од други. Тие формираат посебна врска на меѓусебно влијание или sprachbund. Кај одделните јазици може да се забележат наследните, својствените карактеристики како и стекнатите, пред се како резултат на меѓујазичните контакти. При тоа, Фридман прави разлика помеѓу поимите балкански јазици и јазиците на Балканот.

Клучни зборови: Балкански јазици, јазици на Балканот, меѓујазичен контакт, sprachbund

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 30 Oct 2015 14:56
Last Modified: 30 Oct 2015 14:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14124

Actions (login required)

View Item View Item