Современи форми на тероризам и меѓународната соработка во борбата со тероризмот

Aleksoski, Stevan and Karaguleski, Petar (2015) Современи форми на тероризам и меѓународната соработка во борбата со тероризмот. In: Second International Scientific Conference: Social change in the global world, 3-4 Sept 2015, Stip, Macedonia.

[thumbnail of book_of_abstract.pdf]
Preview
Text
book_of_abstract.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Тероризмот денес во 21-от век претставува закана од глобални размери. Напредокот на технологијата овозможува брзо и лесно движење, комуникација на луѓето од една држава во друга држава или друг континент со што се пренесуваат и одредени идеи и сфаќања на поединците кои можат да бидат и радикални и да го поддржуваат и поттикнуваат тероризмот. Се покажа дека ниту една држава не е имуна од терористичките напади, како и тоа дека не може сама да и се спротивстави на оваа глобална закана која предизвикува страв и несигурност кај населението. Во овој труд ја разработивме темата за тероризмот како општествена појава која загрозува многу субјекти. Овој труд заклучува дека досегашните одбрамбени средства и механизми против тероризмот не се покажаа доволно ефикасни односно не ги спречија и уништија неговите корени.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Stevan Aleksoski
Date Deposited: 21 Oct 2015 11:51
Last Modified: 21 Oct 2015 11:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14035

Actions (login required)

View Item View Item