Зголемување на енергетската ефикасност кај водоснабдителните системи

Kostadinova, Slavica and Panev, Ace and Cingoski, Vlatko (2015) Зголемување на енергетската ефикасност кај водоснабдителните системи. In: Зборник на трудови, 9-то Советување на МАКО-СИГРЕ. Македонски комитет за големи електрични системи во СИГРЕ, Скопје. ISBN 978-608-4578-07-9

[thumbnail of 2015-9 - MAKO-CIGRE A1-060R, Vodosnabitelni sistemi.pdf]
Preview
Text
2015-9 - MAKO-CIGRE A1-060R, Vodosnabitelni sistemi.pdf

Download (18MB) | Preview
Official URL: http://www.mako-cigre.mk

Abstract

Сведоци сме на брзиот и постојан раст на цените на енергенсите, а и сите очекувања се дека тие и во иднина ќе растат така што се јавува потреба од зголемување на енергетската ефикасност при нивното користење. Со зголемувањето на енергетската ефикасност значително
може да се постигне намалување на загубите и трошоците како за топлинска така и за електрична енергија.
Водоснабдителните системи спаѓаат во редот на релативно големи потрошувачи на електрична енергија, а особено на ангажирана моќност. Инвестициите во зголемување на
енергетската ефикасност кај овие системи не само што имаат економска димензија, туку обезбедува и дополнителни позитивни ефекти особено во делот на заштитата на животната средина. Во овој труд, на прво место дадена е анализата на степенот на ефикасно користење на електрична енергија како и изработката на соодветна техно-економска анализа за енергетската потрошувачка за еден реален водоснабдителен систем, а потоа се презентирани предлог методи за подобрување на енергетската ефикасност на водоснабдителниот систем, заедно со економската анализа на придобивките од реализацијата на овие методи.

Item Type: Book Section
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 14 Oct 2015 08:11
Last Modified: 14 Oct 2015 08:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13955

Actions (login required)

View Item View Item