Обезбедување на дополнителни услуги во ЕЕС на РМ од термоблоковите на РЕК Битола

Cingoski, Vlatko and Tanurkov, Dimitar and Jovanovski, Emil and Papasterevski, Kosta (2015) Обезбедување на дополнителни услуги во ЕЕС на РМ од термоблоковите на РЕК Битола. In: Зборник на трудови, 9-то Советување на МАКО-СИГРЕ. Македонски комитет за големи електрични системи во СИГРЕ, Скопје. ISBN 978-608-4578-07-9

[thumbnail of 2015-7 - MAKO-CIGRE C2-090R, Sekundarna rezerva REK Bitola.pdf]
Preview
Text
2015-7 - MAKO-CIGRE C2-090R, Sekundarna rezerva REK Bitola.pdf

Download (29MB) | Preview
Official URL: http://www.mako-cigre.mk

Abstract

Во овој труд, ќе биде прикажан процесот на модернизација на контролните системи на термоблоковите во ТЕ Битола, филозофијата на управувањето, процесот на тестирање и
добиените резултати во реални услови за обезбедување на соодветна секундарна резерва за македонскиот ЕЕС преку ставање на термоблоковите во т.н. фунцкионален AGC (Automatic Generation Control) моде и обезбедување можности за нивно далечинско управување од НДЦ во
Скопје. Добиените резултати потврдуваат дека после модернизацијата термоблоковите во целост ги задоволуваат препораките на UCTE и ЕNТSO-E за нивно вклучување во системот на секундарна регулација на македонскиот ЕЕС.

Item Type: Book Section
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 14 Oct 2015 08:04
Last Modified: 14 Oct 2015 08:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13953

Actions (login required)

View Item View Item