Последиците од мултилатералните трговски договори во рамките на СТО за земјите во развој

Miteva-Kacarski, Emilija and Paceskoski, Vlatko (2014) Последиците од мултилатералните трговски договори во рамките на СТО за земјите во развој. Годишен зборник 2014, Економски факултет, УГД-Штип, 6. pp. 117-124. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of Posledicite od multilateralnite trgovski dogovori vo ramkite na STO za zemjite vo razvoj.pdf]
Preview
Text
Posledicite od multilateralnite trgovski dogovori vo ramkite na STO za zemjite vo razvoj.pdf

Download (395kB) | Preview

Abstract

Светската трговска организација има значителен придонес во подобрување на пазарниот пристап на земјите во развој и во зголемување на нивната трговија. Како членки на СТО, земјите во развој имаат поголеми можности за учество во светската трговија и за интегрирање во светската економија. Во тој контекст, Светската трговска организација креира рамка за светската трговија која е предвидлива и помалку произволна, што е од особена голема важност за земјите во развој.
Сепак, постојат тешкотии во дефинирањето општи заклучоци во поглед на ефектите кои мултилатералните трговски договори во рамките на СТО ги предизвикуваат за земјите во развој, од причина што земјите во развој како голема хетерогена група, се наоѓаат во различни фази од развојот и имаат различни потреби и интереси.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 29 Sep 2015 11:45
Last Modified: 29 Sep 2015 11:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13878

Actions (login required)

View Item View Item