Нерамномерната распределба на доходот во ера на глобализација

Paceskoski, Vlatko and Miteva-Kacarski, Emilija (2014) Нерамномерната распределба на доходот во ера на глобализација. Годишен зборник 2014, Економски факултет, УГД-Штип, 6. pp. 99-108. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of NERAMNOMERNATA RASPREDELBA NA DOHODOT VO SVETSKATA EKONOMIJA.pdf]
Preview
Text
NERAMNOMERNATA RASPREDELBA NA DOHODOT VO SVETSKATA EKONOMIJA.pdf

Download (363kB) | Preview

Abstract

Со развојот на технологијата и се поголемата меѓузависност во одвивањето на меѓународните односи, особено во нивното егзистирање и функционирање, денес, фундамент е економската моќ. Од друга страна, економската моќ, најчесто, е детерминирана од следниве перформанси: per capita БДП, учеството и значењето во меѓународната трговија и во меѓународните финансии, способноста за акумулација и создавање на нови технологии и употребата на новите технологии, преку чијашто примена се создаваат можности за уште поголема акумулација. Оттука, слободно може да се констатира дека борбата во истражувањето и развојот на новите технологии во исто време е и натпревар за што подобра позиција во светската економија. Тргнувајќи од тука во овој труд е имплементирана анализа и се дава одговор како денес во ера на глобализација е рапределна економската моќ во светската економиаја, причините за немоќта во светската економија и трансформацијата на моќта во светското стопанство.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 29 Sep 2015 11:42
Last Modified: 29 Sep 2015 11:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13874

Actions (login required)

View Item View Item