Корелација помеѓу Еврокод и МК-стандард за геомеханика

Angelov, Goran (2015) Корелација помеѓу Еврокод и МК-стандард за геомеханика. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of 8 - Текст финален.pdf]
Preview
Text
8 - Текст финален.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во оваа магистерска работа се прикажани МК-стандардите и стандарди од еврокод 7, применувани во геомеханиката. Во темата се опфатени единаесет стандарди, помеѓу кои е направена корелација. Стандардите кои се прикажани го опфаќаат кохерентното и некохерентното тло. Во некој стандард делумно е опфатен и мекиот карпест слој.
Во делот на тестирањето се применува лабораториско и теренско тестирање. Резултатите добиени од тестирањето се прикажани со помош на дијаграми со чијашто помош понатаму се добиени и потребните формули за понатамошни геотехнички пресметки, а класирањето на тлото и споредбените искуства се прикажани табеларно.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 28 Sep 2015 09:35
Last Modified: 28 Sep 2015 09:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13842

Actions (login required)

View Item View Item