Каузалитет во рамки на граѓанско-правната одговорност за нуклеарна штета

Ampovska, Marija (2015) Каузалитет во рамки на граѓанско-правната одговорност за нуклеарна штета. Зборник на научни трудови, Втора научна меѓународна конференција Општествени промени во глобалниот свет, 03-04 септ. 2015, Штип, 1. pp. 265-283. ISSN 978-608-244-267-9

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_marija.radevska_Desktop_trudovi 2015 od juni_PROCEEDINGS, VOL. 1, LAW.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_marija.radevska_Desktop_trudovi 2015 od juni_PROCEEDINGS, VOL. 1, LAW.pdf

Download (11MB) | Preview

Abstract

Трудот му пристапува на прашањето за каузалитет во отштетното право, поконкретно во рамки на институтот граѓанско-правна одговорност за нуклеарна штета. Каузалитетот помеѓу штетното дејствие и штетата како еден од општите услови за настанување на облигациониот однос во рамки на правилата за нуклеарна одговорност претрпува измени и адаптации кои влијаат на самиот институт и му даваат карактеристики на sui generis институт во поглед на општите правила на отштетното право. Ова соодветствува со самиот факт што граѓанско-правната одговорност за нуклеарна штета, без сомнение, претставува и самата sui generis одговорност. Трудот го прикажува влијанието на оваа одговорност врз институтот "каузалитет" и размислувањата на правната доктрина, како и правните решенија применети во конкретни правни акти и извори по повод ова прашање.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 16 Dec 2015 12:47
Last Modified: 16 Dec 2015 12:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13786

Actions (login required)

View Item View Item