Имплементација на опрема за далечинско управување во трафостаниците во Р. Македонија

Sarac, Vasilija and Minovski, Dragan and Cogelja, Goran (2015) Имплементација на опрема за далечинско управување во трафостаниците во Р. Македонија. Energetika (96). pp. 30-35. ISSN 1409 - 6048

[thumbnail of Content-Vesn96.pdf]
Preview
Text
Content-Vesn96.pdf

Download (900kB) | Preview
[thumbnail of Pages from Vesn96.pdf]
Preview
Text
Pages from Vesn96.pdf

Download (257kB) | Preview
[thumbnail of Pages from Vesn97..pdf]
Preview
Text
Pages from Vesn97..pdf

Download (289kB) | Preview

Abstract

Имплементација на опрема спремна за далечинско управување и поврзување со диспечерскиот центар во Скопје кој работи во рамките на дистрибуција Скопје како и со Националниот диспечерски центар е процес кој, континуирано се одвива во последната декада во Република Македонија.
Во трудот ќе бидат претставени примери на две трафостаници Т.С. 400/110 kV Штип и 110/10 kV Драчево кај кои е имплементирана нова опрема за заштита и далечинско управување.Новата опрема е дигитална, микропроцесорска, составена од заштитни релиња, дистрибуирани единици за управување, сервери и соодветни софтвери потребни за далечинско командување на расклопните уреди, како и читање и параметрирање на заштитата.Во трудот ќе биде претставено техничкото решение на системите и ќе биде даден краток опис навградената опрема, нејзините можности и карактеристики.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vasilija Sarac
Date Deposited: 26 Aug 2015 10:11
Last Modified: 26 Aug 2015 10:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13760

Actions (login required)

View Item View Item