Комуникацијата како услов за успешна реформа во судството

Majhosev, Andon and Stojanov, Ivan (2015) Комуникацијата како услов за успешна реформа во судството. In: Меѓународен дијалог Исток -Запад, 18-19 Apr 2015, Свети Николе, Македонија.

[thumbnail of ZBORNIK_6_PRAVO_i_web.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK_6_PRAVO_i_web.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Република Македонија се наоѓа во период на спроведување на реформи во сите сфери на општественото живеење. Како една од поважните реформи која релативно подолг период се споменува и во официјалните извештаи и документи на Европската Унија и на која се посветува особено внимание е реформата на судството. Овде пред се се мисли на реформа во насока на обезбедување на услови за фунционирање на судтвото на поефикасен и потранспарентен начин. Ефикасноста и транспарентноста како основни начела на кои почива секоја судска постапка можат да се обезбедат меѓудругото со постојана и непречена комуникација на сите учесници во таа постапка. Клучни зборови: реформи, правосудство, ефикасност, транспарентност, комуникација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 21 Aug 2015 11:45
Last Modified: 21 Aug 2015 11:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13745

Actions (login required)

View Item View Item