Преговарање - авторизирани предавања

Majhosev, Andon (2015) Преговарање - авторизирани предавања. . (Unpublished)

[thumbnail of Pregovaranje (avtorizirani predavanja).docx] Text
Pregovaranje (avtorizirani predavanja).docx

Download (37kB)

Abstract

Денес, најприменувана техника на решавање на конфликтите во една организација или помеѓу различни организациони структури е преговарањето. Преговарањето е многу сложен облик на комуникација, а се состои од договарање, соочување, судир (конфликт), убедување и спогодување. Преговарањето преставува еден вид комуникација помеѓу две страни кои имаат меѓусебен спор со цел истиот да се разреши на взаемно прифатлив начин. Преговарањето е современ метод на решавање на конфликти. Терминот преговарање има општо значење и се однесува на преговарање во сите сфери од современиот општествен живот. Преговарањето е општествена реалност на секојдневниот живот. Преговарањето е основно средство за постигнување на тоа што го сакаме од другите. Тоа преставува комуницирање за да се постигне спогодба (договор-agreement) во која ќе се содржат заедничките интереси.
Клучни зборови: конфликт, преговарање, консензус, договор, спогодба

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 18 Aug 2015 09:51
Last Modified: 18 Aug 2015 09:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13708

Actions (login required)

View Item View Item