Граѓанско општество - Скрипта

Stojanovski, Strasko (2014) Граѓанско општество - Скрипта. ISBN 978-608-244-006-4.

Full text not available from this repository.

Abstract

Граѓанското општество ја претставува сферата на доброволно здружување и неформално или формално поврзување, во која поединците или групите се ангажираат во вршење активности од јавен интерес. Во делот на јавната сфера, граѓанското општество се разликува од државата и власта (политичката сфера) во фактот што се темели исклучиво на доброволна основа, а не на механизмите на легитимна принуда обезбедена преку институции. Исто така, граѓанското општество се разликува од економската сфера, поради тоа што е непрофитно ориентирано, односно се залага за остварување на општи добра и вредности, а не за материјална заработка.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 14 Aug 2015 10:34
Last Modified: 14 Aug 2015 10:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13688

Actions (login required)

View Item View Item