Перинаталната асфиксија како потенцијален извор на деца попречени во психомоторниот развој

Zisovska, Elizabeta (1997) Перинаталната асфиксија како потенцијален извор на деца попречени во психомоторниот развој. Journal of Special Education and Rehablitation, 1 (3). pp. 45-49. ISSN 1409-6099

[thumbnail of Zisovska-98-319-1-PB.pdf]
Preview
Text
Zisovska-98-319-1-PB.pdf

Download (52kB) | Preview

Abstract

Перинаталната асфиксија (ПА) и нејзините секвели се мошне важна причина за настанување на мозочно оштетување во раниот неонатален период.
Трагично е за еден нормално развиен фетус да претрпи церебрална повреда за време на последните часови од неговиот пренатален живот и да живее до крајот со некој хендикеп. И покрај големиот напредок во подобрувањето на акушерската и неонаталната интензивна нега, извесен процент од новороденчињата страдаат од некој степен на ПА. Но само дел од нив имаат како последица трајни мозочни оштетувања. Ефектот на ПА врз мозокот е широко прифатен како постасфиктична енцефалопатија(ПА), манифестирана со низа клинички и лабораториски наоди. Основата на сите растројства лежи во настанатата хипоксија-аноксија-исхемија-хипоперфузија-неуронска смрт.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 12 Aug 2015 12:36
Last Modified: 12 Aug 2015 12:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13658

Actions (login required)

View Item View Item