Неонатален апстиненцијален синдром

Zisovska, Elizabeta (2010) Неонатален апстиненцијален синдром. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 5 (9). pp. 15-16. ISSN 1857-5994

[thumbnail of NAS-Zisovska.pdf]
Preview
Text
NAS-Zisovska.pdf

Download (166kB) | Preview

Abstract

Неонаталниот апстиненцијален синдром (НАС) е комплексно нарушување, со комбинација на знаци и симптоми во однесувањето и физиологијата, кои се слични и покрај различноста на причинителот (1-3). Два големи типа на НАС се препознаени:
• НАС поради пренатална употреба од страна на мајката на супстанции кои предизивикуваат симптоми на зависност кај новороденото-пренатален НАС (4), и
• постнатален НАС, појавен секундарно поради прекинувањето на медикацијата со фентанил или морфин користени за намалување на болката кај новороденото дете.
Пренатално причинетиот НАС е водечката превентабилна причина за ментални, физички и психолошки проблеми во доенечката и детската возраст. Најчестите дроги кои се поврзани со неонаталните проблеми се: опијати и наркотици (кодеин, фентанил, хероин, метадон, морфин, бензодиазепини) и други дроги и лекови (барбитурати, кафеин, кокаин, етанол, марихуана, никотин, алкохол).

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 14 Jul 2015 08:25
Last Modified: 06 Aug 2015 10:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13636

Actions (login required)

View Item View Item