Значењето на препораките базирани на докази во стоматологијата

Zisovska, Elizabeta and Zdravkovska, Milka (2014) Значењето на препораките базирани на докази во стоматологијата. In: Научен симпозиум: Медицина и стoматологија базирана на докази, 18 Oct 2014, Stip, Republic of Macedonia.

[thumbnail of Значењето на препораките базирана на докази во стоматологијата.doc] Text
Значењето на препораките базирана на докази во стоматологијата.doc

Download (27kB)
[thumbnail of СБД.pdf]
Preview
Text
СБД.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Симпозиум-октомври 2014%2CШтип.pdf]
Preview
Text
Симпозиум-октомври 2014%2CШтип.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Имплементацијата на препораки базирани на докази во стоматологијата е неопходна, а не само потребна од повеќе причлини, меѓу кои: со развојот на медицинската/стоматолошката технологија многу брз е продорот на информациите и проверката на нивната точност и непристрасност би била скоро неможна. Затоа синтезата и анализата на препораките во систематичните прегледи тоа го прави за сите заинтересирани страни (стоматолог, пациент, заедница), со проверена методологија, за да не се губи време во анализирање на примарната литература (поединечните трудови, цитати, мислења); да се следат важните и корисните тековни истражувања; да се има во предвид нивото на доказот кој е презентиран и јачината на препораката која се дава, што претставува информација која дава сигурност и безбедност во пружањето на здравствени стоматолошки услуги; да се формулираат и надградуваат стандардите на Клиничката практика; да се проверат и разјаснат контраверзните препроаки и наоди, користејќи докажани статистички методи; да се внесат добиените препораки во Клиничките упатства кои се основа на безбедната и квалитетната здравствена заштита и да се планира нивната имплементација; да се редуцираат варијациите во практиката меѓу центрите од исто ниво на здравствена заштита; да им се помогне на пациентите во добивањето на најсоодветната грижа, односно постигнување на поголемо задоволство од добивањето на здравствените услуги, а на државата да и се помогне да се алоцираат средствата согласно потребите на секое ниво; на фармацевтските компании да им се помогне во нивните инвестирања за подобрување на сопствените производи врз основа на проверени резултати, и нивна подобра промоција базирана на докази, врз основа на претклинички и клинички истражувања да ги насочат кон подобрување на нивниот асортиман.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 10 Jul 2015 06:55
Last Modified: 10 Jul 2015 06:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13572

Actions (login required)

View Item View Item