Правните предизвици при уредување на граѓанско - правната одговорност за штета причинета со нуклеарен инцидент

Ampovska, Marija (2016) Правните предизвици при уредување на граѓанско - правната одговорност за штета причинета со нуклеарен инцидент. Juridica Journal of Legal nad Social studies , 2 (1). pp. 191-211. ISSN 978-608-4767-13-8(T.2)

[thumbnail of juridika trud.pdf]
Preview
Text
juridika trud.pdf

Download (659kB) | Preview

Abstract

Со појавата на нуклеарната енергија станало јасно дека класичните принципи на отштетното право се соодветни за конвенционалните ризици, но не се доволни и не се соодветни за регулирање на новиот феномен – нуклеарна енергија. Со дистанцирањето од класичните принципи дошло до создавање на посебен правен режим на граѓанско - правна одговорност за нуклеарна штета што се наметнало како потреба која го условува развојот на нуклеарната индустрија. Исклучителните ризици вклучени во производството на нуклеарната енергија се главниот предизвик во правното регулирање на овој феномен. Во трудот ќе бидат прикажан токму начинот на кој овој посебен режим се справува со нивното регулирање. Посебен осврт ќе биде направен во однос на правниот предизвик за уредување на носителот на нуклеарната одговорност, поимот на нуклеарна штета, прашањето за каузалитетот, а ќе бидат претставени и воспоставените принципи на правниот режим на нуклеарна одговорност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 29 Dec 2016 11:05
Last Modified: 29 Dec 2016 11:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13493

Actions (login required)

View Item View Item