Основот на граѓанско-правната одговорност разгледуван во историски контекст

Ampovska, Marija (2015) Основот на граѓанско-правната одговорност разгледуван во историски контекст. Годишен зборник на Правен факултет 2013/2014. ISSN 1857-8713 (In Press)

[thumbnail of MA 1.pdf]
Preview
Text
MA 1.pdf

Download (728kB) | Preview

Abstract

Фокусот на трудот е да го претстави основот на граѓанско-правната одговорност во еден историски контекст. За таа цел, најпрво накратко се определува поимот на основот на граѓанско-правната одговорност. Потоа трудот дава приказ на овој поим во историски контекст, следејќи ја категоризацијата според периодизицијата на стар, среден и нов век. Поимот на основ на граѓанско-правната одговорност во стариот век се разгледува низ призмата на правните споменици како Хамурабиевиот Законикoт и Законот на 12 таблици, со давање посебен осврт на римското право пред сé раководејќи се од неговото значење во историјата и денес. Понатаму се проследува римско право, кое во средниот век влегува преку византиското право и правото на франкската држава, христијанско право и словенско право. Во рамките на византиското право, со оглед на нашиот предмет на интерес го разгледуваме, за нас најзначајниот, Nomos Nautikos или поморскиот закон како и карактеристични обичајни правни правила од словенското право. На крај, во новиот век, развојот на идејата за основот на граѓанско-правната одговорност се проследува преку правилата содржани во граѓанските законици од новиот век, како и појавата и развојот на правилата за објективна одговорност во судската практика и законодавството.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 15 Feb 2016 12:50
Last Modified: 15 Feb 2016 12:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13492

Actions (login required)

View Item View Item