Употреба на диодниот ласер во френектомија– приказ на случај

Papakoca, Kiro and Dimova, Cena and Petrovski, Mihajlo and Trajkoska, Evgenija and Pejeva, Elena and Arsovski, Ljupka (2015) Употреба на диодниот ласер во френектомија– приказ на случај. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of poster definitiven.pdf]
Preview
Text
poster definitiven.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of ABS2015.pdf]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (18MB) | Preview

Abstract

Цел: Пациент со дијагноза frenulum tecto labii superior, покрај потребата од соодветна ортодонтска терапија, имаше индикација за френулектомија на горен лабијален френулум, со сите услови за примена на диоден ласер во тераписки цели.

Материјал и метод: За реализација на поставената цел, корекција на горен лабијалниот френулум беше користен диоден ласер со употреба само на површинска анаестезија. Целата процедура опфати две посети: во првата направен е план на терапијата, додека во втората извршена е френектомијата.

Резултати: По седум дена од интервенцијата направен е контролен преглед, при што беше оценета и утврдена целосна консолидацијата на меките ткива.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 18 Jun 2015 08:57
Last Modified: 29 May 2023 10:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13365

Actions (login required)

View Item View Item