Поставување на дентални импланти во постериорна мандибуларна регија – Приказ на случај

Papakoca, Kiro and Dimova, Cena and Papakoca, Gordana and Filipovski, Vlatko and Zarkova, Julija and Zlatanovska, Katerina (2015) Поставување на дентални импланти во постериорна мандибуларна регија – Приказ на случај. In: 7th Macedonian Dental Congress with International Participation "Dental Science in Everiday Practise", 11-14 June 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 1.1. Постер МСД 2015 1-1.pdf]
Preview
Text
1.1. Постер МСД 2015 1-1.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of НАУЧНА ПРОГРАМА ДВОЈАЗИЧНО 2015 1 - Copy МСД 2015.pdf]
Preview
Text
НАУЧНА ПРОГРАМА ДВОЈАЗИЧНО 2015 1 - Copy МСД 2015.pdf

Download (56MB) | Preview
[thumbnail of MDRandMSD2015.exe] Slideshow
MDRandMSD2015.exe

Download (6MB)

Abstract

Цел: беше да се претставуви ефективна можност за решавање на беззабоста и соодветно на тоа спречување на атрофијата на алвеоларниот гребен, конкретно во бочна мадибуларна регија, со помош на методата за коскена аугментација.

Материјал и метод: Пациент на возраст од 29 години кој се јавува на преглед и третман во нашата ординација. При клинички и рентген преглед на пациентот, се одлучува за екстракција на 36 на кој е дијагностицирано Parodontitis chr. periapicalis. После негова екстракција, направена е аугментација на истото место. После 6 месеци од екстракцијата, поставени се три дентални имплантни, а после уште 4 месеци од оваа интервенција направена е протетска рехабилитација.

Резултати: предностите кај добро зачуваниот алвеоларен гребен, се од огромно значење при поставување на имплантите и достигнување нивно бескомпромисно естетско и функционално решение, прават да овие процедури ги применуваме кај поголемиот број на наши пациенти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 18 Jun 2015 08:56
Last Modified: 18 Jun 2015 08:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13364

Actions (login required)

View Item View Item