Практикум по ботаника за студентите на Земјоделски факултет (рецензиран практикум)

Ilieva, Verica and Spasova, Dragica and Markova Ruzdik, Natalija (2015) Практикум по ботаника за студентите на Земјоделски факултет (рецензиран практикум). ISBN 978-608-244-199-3.

[thumbnail of Praktikum po botanika, V.Ilieva, D.Spasova i N.Markova Ruzdik.pdf]
Preview
Text
Praktikum po botanika, V.Ilieva, D.Spasova i N.Markova Ruzdik.pdf

Download (380kB) | Preview

Abstract

Овој практикум по ботаника е наменет првенствено за студентите на Земјоделскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, кои во рамките на предметот Ботаника се запознаваат и ги изучуваат општите законитости и концепти за растителната клетка.
Во практикумот се дадени микроскопски вежби кои треба да овозможат и помогнат во подобро разбирање на општата организираност на растителната клетка. Сите експериментални вежби содржат подготовка на нативни и користење на трајни препарати, со цел подобро запознавање на студентите со органелите на растителната клетка, ткивата и анатомската градба на вегетативните органи на растенијата. На крајот, даден е преглед за систематската припадност на најчестата плевелна вегетација во растителното производство.
Практикумот по ботаника е напишан на лесен, едноставен и разбирлив јазик за студентите. Овој ракопис е составен од четири поглавја: 1. Цитологија, 2. Хистологија; 3. Анатомија на вегетативни органи и 4. Систематика на виши растенија.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Natalija Markova Ruzdik
Date Deposited: 10 Jun 2015 07:52
Last Modified: 29 Jun 2015 12:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13290

Actions (login required)

View Item View Item