HPLC Анализа на девет кортикостероиди во магистрално изработени креми за атопична егзема

Ameti, Agim and Poposka, Zaklina and Ortakova, Olga and Arsova-Sarafinovska, Zorica and Ameti, Leudija Sh (2014) HPLC Анализа на девет кортикостероиди во магистрално изработени креми за атопична егзема. Фармацевтски информатор, 37. pp. 36-37. ISSN 1409 - 8784

[thumbnail of Farmacevtski_Informator_Mart_2014.pdf]
Preview
Text
Farmacevtski_Informator_Mart_2014.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of HPLC Analiza na devet kortikosteroidi vo magistralno izraboteni kremi za atopicna egzema.pdf]
Preview
Text
HPLC Analiza na devet kortikosteroidi vo magistralno izraboteni kremi za atopicna egzema.pdf

Download (175kB) | Preview

Abstract

Долготрајна употреба на кортикостероидите може да предизвика повеќе сериозни несакани ефекти, на пример: хипергликемија, отпорност на инсулин, дијабет, остеопороза, депресија, гастритис, хипертензија, колитис, хипотироидизам, хипогонадизам, ерективна дисфункција, аменореја. Безбедна употреба на кортикостероидите е контролирано користење по стручно поставена дијагноза. Наспроти ова, постојат појави на злоупотреба на овие лекови, особено во магистрални препарати наменети за доенчиња и мали деца. Злоупотребата се состои во тоа што нивното присуство во лекот не е декларирано и го доведува пациентот/старателот во заблуда дека се работи за нештетен препарат без ограничување на користењето. Поради тоа може да дојде до ресорпција на поголема колична на кортикостероиди и подава на погоре наведените последици.
Целта на оваа студија е идентификација и определување на кортикостероиди во магистралните препарати за третман на атопична егзема кај децата, преку развивање на едноставна, брза и селективна HPLC метода со детекција во UV подрачје. Методот беше успешно применет за анализа на добиените примероци, при што беше утврдено присуството на кортикостероиди кај дел од примероците.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Zorica Arsova Sarafinovska
Date Deposited: 10 Jun 2015 13:39
Last Modified: 10 Jun 2015 13:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13268

Actions (login required)

View Item View Item