Значење на фармацевтот во правилна и безбедна употреба на хербалните лекови

Maksimova, Viktorija and Arsova-Sarafinovska, Zorica (2013) Значење на фармацевтот во правилна и безбедна употреба на хербалните лекови. Фармацевтски информатор, 33. pp. 52-54. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Znacenje_na_farmacevtot_vo_pravilna_i_bezbedna_upotreba_na_herbalni_lekovi.pdf]
Preview
Text
Znacenje_na_farmacevtot_vo_pravilna_i_bezbedna_upotreba_na_herbalni_lekovi.pdf

Download (304kB) | Preview
[thumbnail of Farmacevtski_Informator_Mart_2013.pdf]
Preview
Text
Farmacevtski_Informator_Mart_2013.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Користењето на хербални лекови во поново време е популарен здравствен пристап како во развиените земји, така и во земјите во развој низ Европа, Северна Америка, Австралија, Aзија. Од поновата литература која е земена во предвид, може да се заклучи дека безбедноста на хербалните лекови во последно време станува се поголема грижа како за националната здравствена власт така и за јавноста. Масовните извештаи за несакани ефекти кои се истакнуваат во медиумите имаат тенденција само да бидат сензационални и да дадат негативен впечаток во врска со употребата на хербални лекови, наместо да ги идентификуваат причините за овие настани, кои можат да се однесуваат на различни прашања. Република Македонија со своите намери да се афирмира како членка на Европската унија се стреми кон изедначување на законските регулативи и норми кои се однесуваат на хербалните лекови. Фактот што кај нас голем број на хербални препарати се регистрирани како додатоци во исхрана уште повеќе треба да ја засили контролата за внес на вакви препарати во Р Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Zorica Arsova Sarafinovska
Date Deposited: 10 Jun 2015 12:09
Last Modified: 10 Jun 2015 12:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13258

Actions (login required)

View Item View Item