Нови орални антикоакуланси и оралнохируршки интервенции

Dimova, Cena and Maksimovska, Kristina and Gogusovska, Marija and Papakoca, Kiro (2015) Нови орални антикоакуланси и оралнохируршки интервенции. In: 22ри Меѓународен научен студентски конгрес, 22-24 May 2015, Ohrid, Makedonija.

[thumbnail of програма финална 22-24 05.pdf]
Preview
Text
програма финална 22-24 05.pdf - Published Version

Download (300kB) | Preview
[thumbnail of Постер Охрид 15.5.2015 Кристина последно.pdf]
Preview
Text
Постер Охрид 15.5.2015 Кристина последно.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of ABS2015.pdf]
Preview
Text
ABS2015.pdf - Published Version

Download (18MB) | Preview

Abstract

Цел: Стоматолозите се среќаваат со зголемен број на пациенти со хронични медицински болести. Меѓу овие пациенти се и оние кои се лекуваат со антикоагулантни лекови или антитромбоцитни средства за да се спречи венска или артериска тромбоза.
Целта на ова истражување е да се разгледаат доказите за различни тераписки пристап, со цел да се потенцира сериозноста на оваа област, и да се предложи конкретен оралнохируршки третман кај пациентите кои примаат нови орални антикоагуланси.
Материјал и метод: Направено е пребарување на MEDLINE и на публикации на англиски јазик од почеток на 1971 година до сега. Релевантните клинички протоколи од болнички одделенија беа темелно ревидирани, презентирани и дискутирани.
Резултати: Во последните години беше детектиран напредок во развојот на клиничка пракса: антикоагуланти генерално не се прекинати; оралнохируршките интервенции се изведуваат и при лабораториски вредности кои покажуваат тенденција за значајно крвавење; предложени се нови ефективни модалитети за локална хемостаза.

Заклучок: Менаџираањето на оралнохируршките процедури кај пациентите кои се под третман со нови антикоагуланси треба да биде врз основа на повеќе фактори: лабораториски вредности, обемот и итноста на интервенцијата, согласност од лекарот кој го води, достапни објекти, стоматолошка експертиза, како и од оралната, медицинската и општата состојба на пациентот.

Клучни зборови: орална хирургија, нови орални антикоагуланси, крвавење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 28 May 2015 09:23
Last Modified: 28 May 2015 09:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13214

Actions (login required)

View Item View Item