Социјалниот контекст во расказите за деца и млади од Есат Бајрам

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka (2015) Социјалниот контекст во расказите за деца и млади од Есат Бајрам. In: Zmajeve decje igre, June 2015, Novi Sad, Serbia.

[thumbnail of труд од Детињство-1-12015, Celik-Denkova.pdf]
Preview
Text
труд од Детињство-1-12015, Celik-Denkova.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во делата од детската литература, развојот на личноста на децата треба да е во согласност со општествениот и социјален развој. Со делата од детската литература, потребно е децата да се спознаат себе си, да се соочат со другите луѓе од нивното опкружување, да научат како можат да пронајдат решение за можните проблеми со кои ќе се соочат во текот на животот, да ги разберат културните, општествените и социјалните вредности, се со цел да ги воочат вредностите за да можат да формираат свое сопствено мислење врз основа на стекнатото искуство и да постапуваат во согласност со истото. Поради ова, делата од детската литература имаат важен придонес кон општествената и културна социјализација на децата. Во овој контекст Есат Бајрам, еден од турските писатели во Македонија, во својата книга „Аливели“ со раскази за деца ја проучува детската социјализација и факторите кои влијаат на неа. Како резултат на ова, книгата со раскази за деца „ Аливели“ на Есат Бајрам, во време на Бившата Југославија, претставува значајно дело со кое писателот направил голем придонес кон развојот на социјализацијата на децата и самиот пристап кон истата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 26 May 2015 09:34
Last Modified: 26 May 2015 09:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13190

Actions (login required)

View Item View Item