Сказновидното во творештвото на Славко Јаневски, со посебен осврт на трилогијата за пупи Паф („Пупи Паф во Шумшул град“, „Пупи Паф гледа од вселената“, „Пупи Паф господар на соништата“

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2015) Сказновидното во творештвото на Славко Јаневски, со посебен осврт на трилогијата за пупи Паф („Пупи Паф во Шумшул град“, „Пупи Паф гледа од вселената“, „Пупи Паф господар на соништата“. In: Zmajeve decje igre, June 2015, Novi Sad, Serbia.

[thumbnail of труд од Детињство-1-12015, Денкова-Челик.pdf]
Preview
Text
труд од Детињство-1-12015, Денкова-Челик.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд авторот се осврнува кон творештвото за деца на еден од најпознатите македонски писатели за деца, Славко Јаневски, со посебен акцент врз неговата трилогија посветена на ликот на Пупи Паф. Во понатамошната анализа, авторот се осврнува на сказновидните елементи во оваа трилогија, поточно го користи сонот како литературно средство со чија помош ги меша кодот на реалното и кодот на фантастичното, моќ да се разбираат мислите на животните и да се разговара со нив телепатски и сл.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 26 May 2015 09:33
Last Modified: 26 May 2015 09:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13189

Actions (login required)

View Item View Item