Третман на отпадното трансформаторско масло контаминирано со полихлориран бифенил(PCBs)

Jovanoska, Irena (2015) Третман на отпадното трансформаторско масло контаминирано со полихлориран бифенил(PCBs). Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of Irena 2014.pdf]
Preview
Text
Irena 2014.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Краток извадок
Во Р.Македонија под покровителство на МЖСПП, POPs Канцеларија, UNIDO – Организација за индустриски развој при Обединети Нации, GEF – Глобален еколошки фонд во тек е проект за заштита на животната средина преку редукција и елиминација на штетните состојки – PCBs во Трансформаторското масло.
За реализација на овој проек POPs Канцеларија во соработка со Енергетските компании во Р. Македонија го реализираа проектот за идентификација, елиминација, остранување и соодветно складирање на трансформаторите и трансформаторските масла што содржат полихлориран бифенил (PCBs).
Согласно Стокхолмската Конвенција и Законската регулатива за постапување и деконтаминација на PCB во Р.Македонија, во просториите на Раде Кончар – Сервис изградена е нова хала за сместување на опремата и машините за деконтаминација и дехлоринизација на PCBs во трансформаторското масло како и овозможување на еколошки соодветен третман и остранување на отпадното трансформаторско масло и опрема контаминирана со полихлориран бифенил во зависност од активностите и планот за управување со полихлориран бифенил на електричната опрема во Енергетските компании.

Клучни зборови
Технологија, деконтаминација, дехалогенизација, постројка, животна средина

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 22 May 2015 14:17
Last Modified: 22 May 2015 14:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13183

Actions (login required)

View Item View Item