Промоција на книгата „Улогата на социјалните партнери во колективното преговарање во РМ во периодот 1990-2012"

Majhosev, Andon (2013) Промоција на книгата „Улогата на социјалните партнери во колективното преговарање во РМ во периодот 1990-2012". NUUB "Goce Delcev" Stip. (Unpublished)

[thumbnail of УЛОГАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ ВО КОЛЕКТИВНОТО ПРЕГОВАРАЊЕ ВО.pdf]
Preview
Text
УЛОГАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ ВО КОЛЕКТИВНОТО ПРЕГОВАРАЊЕ ВО.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Авторот на промоцијата се задржа на резултатите до кој тој има дојдено во истражувањето на процесот на колективното преговарање во периодот 1990-2012 година. Основен модел на истаржување кој што е применет е моделот на индустриски односи на професорот John Dunlop, според кој врз процесот на колективното преговарање делуваат внатрешни и надворешни фактори на влијание.Како внатрешни фактори се анализирани: моќта на синдикатот анализирана низ призмата на бројот на синдикалното членство, финансиите, солидарноста, преземените акции на синдикатот, додека како надворешни фактори се анализирани правната регулатива, политичките влијанија, меќународните институции, особено ММФ и Светска Банка, пазарот на трудот и др.
Клучни зборови: синдикат, моќ, штрајк, колективно преговарање, социјален дијалог

Item Type: Other
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 15 May 2015 09:14
Last Modified: 07 Aug 2015 10:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13167

Actions (login required)

View Item View Item